IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Решението и очакванията на Фед за лихвите прекъснаха двудневния ръст на S&P 500

Централната банка повиши очакванията си за крайното ниво на основната лихва през 2023 г.

23:58 | 14.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Основните щатски индекси отбелязаха спад в сряда, а инвеститорите бяха под влиянието на новото решение на Федералния резерв за повишаване на лихвите в усилията му за овладяване на инфлацията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижи със 142,29 пункта до 33 966,35 пункта. Широкият измерител S&P 500 отписа 0,61% до 3995,32 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite е надолу с 0,76% и завърши деня на ниво от 11 170,89 пункта.

Основните индекси достигнаха дъното си за деня, след като председателят на Федералния резерв Джером Пауъл даде да се разбере, че ще са необходими още данни преди централната банка да промени значително гледната си точка за инфлацията.

„Данните за инфлацията за октомври и ноември показват добре дошло забавяне на месечния темп на покачване на цените. Но ще са необходими значително повече данни, за да получим увереност, че инфлацията е поела трайно надолу“, заяви Пауъл.

Фед очаквано повиши лихвите с 50 базисни пункта в края на декемврийското си заседание за определяне на паричната политика. Това е по-малко в сравнение с предишните четири повишения на лихвите със 75 базисни пункта.

Ръководителите на Фед прогнозираха също нарастване на лихвата догодина и не очакват намаляване до 2024 г. Централната банка счита, че лихвата трябва да достигне 5,1% преди да спре да я повишава. Това е над прогнозираното ниво от 4,6% през септември.

На корпоративния фронт книжата на Amazon поскъпнаха с 0,4% в сряда, след като анализатор от компанията Bernstein отбеляза в доклад до клиенти, че гигантът в електронната търговия затвърждава позицията си спрямо конкурентите на фона на все по-колебливи онлайн покупки. От началото на годината цената на акциите на Amazon е намляла с над 40%.

В същото време книжата на Tesla поевтиняха с 1%, след като Goldman Sachs понижи целевата си цена макар да потвърди рейтинга „купувай“ за акциите на производителя на електромобили. Morgan Stanley съобщи, че компанията е водещият ѝ избор сред автомобилните концерни за 2023 г.

Секторът на комуналните услуги и компаниите от индустриалната област се представиха най-добре в S&P 500, а енергийните акции изостанаха в индекса на по-широкия пазар.

Фармацевтичният сектор продължи ръстовете от предходната сесия, когато се повиши с 19,6%, след като  Moderna съобщи във вторник обещаващи данни за лекарството ѝ срещу рак.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа е на ниво от съответно 3,479% и 3,535%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,34% до 103,62 пункта. Еврото остава на почти непроменено ниво от 1,068 долара, а паундът поскъпна леко с 0,01% до 1,242 долара. Спрямо йената щатските пари записаха скромен спад от 0,03% до 135,45 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с над 2 долара в сряда, след като ОПЕК и Международната агенция за енергия (МАЕ) прогнозираха възстановяване на търсенето в рамките на следващата година и на фона на очакванията за продължаващо забавяне на повишаването на лихвите от Фед със забавянето на инфлацията.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент прибавиха 2,02 долара към стойността си до 82,70 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре с 1,94 долара до 77,28 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,4% до 1818,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:19 | 15.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още